Ohjeita

Tällä sivulla olisi pienimuotoisia kalastusohjeita. Näillä pääset varmasti alkuun jos ei ole vielä kokemusta niin paljon jigauksesta. 


MICROJIGAUS


Microjigaus on parhaimmillaan kun ahvenet ja kuhat ovat matalassa tai jahtaavat kuoreparvia välivedessä. Kalastusvälineet ovat selkeästi kevyempiä ja herkempiä kuin tavallisessa heittojigauksessa. Jigit ovat 1-2" pitkiä ja päät painavat ainoastaa 1-10g. Jigipään juuressa ei ole jigikumin kiinnittämiseen tarkoitettua kartiota. Pieni jigi ei kestä kartion päälle pujottamista. Sen sijaan mikrojigikoukun rungossa on väkäsiä samalla tavalla kuin syöttikoukussa. Ne pitävät kumin paikoillaan.


DROP SHOT JIGAUS


Drop shot kalastusmenetelmällä tarkoitetaan jigaustapaa, jossa alimmaisena on pelkkä paino jonka yläpuolella painoton koukku sekä jigi. Tekniikka mahdollistaa vähäiset  viehemenetykset koska koukku jää pohjan yläpuolelle, painon ollessa alimpana.

Käytettäessä nimenomaan tähän tarkoitettuja painoja, tulee paino siimaan kiinni ilman solmua. Siima kiilataan painossa olevan leikarin leukojen väliin ja koukku tämän yläpuolelle. Näin ollen painon ja jigin välistä etäisyyttä voidaan muuttaa erittäin nopeasti, joka tarkoittaa sitä että jigin uintisyvyys on säädettävissä ilman siiman katkomisia ja uusien solmujen tekemistä.

Helpoin tapa on käyttää kotona valmiiksi tehtyjä dropshotrigejä eli tapseja. Tapsin pituudeksi otetaan hieman vapaa lyhyempi mitta, tai reilumminkin lyhyempi jos niin haluaa. Huom! Tapsin pituus on suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon on varaa uintisyvyyden säätämiselle. Tapsi tehdään fluorocarbonsiimasta , jonka yläpäähän solmitaan pieni (n.#16), tavallinen leikari viehesolmulla , n. 20-50cm tämän alapuolelle koukku palomarsolmulla, niin päin että koukku osoittaa ylöspäin.

Koukun alapuolelle jäävä siima pujotetaan standoutkoukun lenkin läpin (jos käytät muun tyyppistä koukkua, jätä edellinen huomiotta). Nyt koukun alapuolelta siimasta vedettäessä koukun pitäisi osoittaa vaakatasossa siimaan nähden.

Toisin sanoen, kun koukun alle laitetaan paino, pitäisi koukun ja jigin olla lähes vaakatasossa. Pääsiima solmitaan leikariin viehesolmulla, laitetaan jigi koukkuun ja tämän alapuolelle halutun etäisyyden päähän paino. Homma valmis, ei muuta kun kalaan!


VERTIKAALIJIGAUS


Vertikaalijigauksessa ei suoriteta heittoa lainkaan, vaan se on lähinnä jigillä pilkkimistä veneestä.Pääsääntöisesti jigin annetaan leijailla aivan pohjan tuntumassa, säännöllisesti pohjaa koputellen. Tämä jigausmuoto antaa saalista läpi kauden,mutta on erityisesti alku- ja loppukauden ehdoton valtti. Räjäyttää usein potin kun kuha on passiivinen ja aivan pohjassa kiinni. Kalojen keskikoko on vertikaalilla kalastaessa normaalia isompaa.

Kaikuluotain on lähes ehdoton varuste haeskeltaessa sopivia ottipaikkoja. Paikan löydyttyä, veneen annetaan ajelehtia tuulen/virran mukana tai moottoria, mielellään sähkömoottoria apuna käyttäen hiljaa liikkuen. Koulukuntia on monia puhuttaessa rigauksesta, eli jigi/paino/koukku/siima –yhdistelmän rakennuksesta. Yksinkertaisimmillaan vertikaalijigi pujotetaan tavanomaisen jigin tapaan painavaan jigipäähän –muuta ei välttämättä tarvita. Jigipäällä saa olla painoa virtauksesta ja syvyydestä riippuen 20g-50g.


PERINTEINEN HEITTOJIGAUS


Perinteisessä jigauksessa käytetään painotettua koukkua, toisin sanoen jigipäätä. Koukkuun pujotetaan toukka - mato - tai kalajigi . Tämä menetelmä on erittäin suosittu kuhan ja ahvenen pyynnissä läpi avovesikauden. Ahvenelle käytetään 1-4 tuuman jigejä ja kuhalle pitää uskaltaa käyttää suuria 4-8 tuumaisia jigejä.